businessman, founding, financing-3300891.jpg

Wat is capaciteitsplanning van personeel?

Capaciteitsplanning is het plannen van werk in de toekomst. Dit plan je vaak een aantal maanden vooruit. De capaciteitsplanning zorgt voor een afstemming tussen het werk en het personeel. Hierdoor zie je gelijk hoeveel ruimte je nog hebt om nieuwe opdrachten aan te nemen. In de planning zet je welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, wanneer dit moet gebeuren en welke medewerkers daarvoor ingezet kunnen worden. 

Het belang van capaciteitsplanning 

Door gebruik te maken van een capaciteitsplanning heb je een duidelijk beeld van alle uren. Wanneer je je planning vooraf maakt en bijhoudt, zie je eerder of er te weinig of te veel mensen beschikbaar zijn voor de toekomst. Daardoor kan je hier vroegtijdig op anticiperen. Als er te weinig mensen zijn, heb je nog voldoende tijd om nieuwe mensen aan te nemen, of andere medewerkers voor dit project in te plannen. 

De voordelen van een capaciteitsplanning: 

  • Weten hoeveel ruimte er beschikbaar is om nieuwe opdrachten aan te nemen
  • Overzichtelijk zien welke collega’s beschikbaar zijn
  • Bekijken wat de capaciteit per persoon is 

Waarom kiezen voor capaciteitsplanning?

De capaciteitsplanning zorgt er voornamelijk voor dat er een duidelijk inzicht is of er evenwicht is tussen de vraag van de klant, en het aanbod van jouw bedrijf. Door het toekomstige werk al van tevoren te bekijken, kan je ervoor zorgen dat er genoeg personeelscapaciteit is. Met de capaciteitsplanning schets je een beeld van het toekomstige werk. 

Projectplanningsoftware

De capaciteitsplanning kan je plannen met de projectplanningsoftware van Simplicate. Met deze software kan je eenvoudig personeel inplannen, en inzicht krijgen in de huidige werkvoorraad. Zo heb je een duidelijk overzicht van de planning en inzicht in de beschikbaarheid van je personeel.

De project planning software geeft niet alleen rust, maar zorgt ook voor een live inzicht in de planning en de status van het project. Bekijk eenvoudig de geplande en gewerkte uren en zie hoeveel budget over is per opdracht. Je kan de planning ook makkelijk aanpassen wanneer deze opschuift. Daarnaast kan je met de software ook taken aan teamleden toewijzen, zodat je inzicht hebt in de capaciteit per persoon.  Door alles in een duidelijk overzicht te plannen, zorg je ook voor minder budgetoverschrijdingen. Je ziet bij de geschreven en geplande uren in Simplicate gelijk wat het effect is op het budget.